• 02.05.2024 00:58

Простір bezmezhного спілкування

Блог гімназії "Консул" 86

Подорожуємо bezmezh!!!

Відadmin

Бер 29, 2021

Напрямок – Закарпаття

Місто– Ужгород

Загальні відомості про місто:

  • розташоване біля підніжжя Карпат на березі річки Уж
  • засноване в IX столітті
  • площа – 40 кв.км
  • населення – близько 117 тисяч
  • найменший обласний центр країни

Що дивитися:

  • Найдовша сакурова алея Європи
  • Залізничний вокзал
  • Ужгородський замок
  • Закарпатський музей народної архітектури та побуту
  • Вулиця Корзо
  • Мініатюрні скульптури

Найдовша сакурова алея Європи

Сакура, маленька тендітна рослина, вважається одним з найвідоміших символів далекої Японії. Наприкінці квітня туристи з усього світу поспішають до країни висхідного сонця на фестиваль цвітіння та милування японською вишнею. Сьогодні зовсім не обов’язково вирушати в далеку заморську країну, щоб побачити це диво. Достатньо купити квиток на потяг до Ужгорода – і через 12 годин комфортної подорожі можна потрапити в справжній райський сад! Саме в цьому старовинному місті розташована найдовша в Європі Алея сакур, що простягнулася вздовж берега Ужа. Чисельність дерев у місті складає близько 2 тисяч.

Коли найкраще відвідати

Цвітіння сакури триває близько 2 тижнів і припадає приблизно на кінець квітня — початок травня, залежно від погодних умов. Пік цвітіння, коли гілки сакури вкриваються пишними рожевими квітами, – неймовірно красиве явище.

Історія

Сакура з’явилася в Ужгороді в 1923 році, її привезли з Відня. За місцевою легендою, саджанці японської красуні були вкрадені місцевими жителями, коли японці прямували до імператора Австрії Франца Йосифа I. Вони везли в подарунок дерева сакури й зупинилися на ночівлю в місті Мукачево. Звістка про незвичайні японські вишні облетіла все місто, й відважні закарпатці підмінили вночі саджанці сакури на звичайні фруктові дерева. Історії не відомо, що за дерева виросли в саду австрійського імператора, а сакура добре почувається в нашому Закарпатті й досі дарує нам диво свого цвітіння.

Сакура в мистецтві

Весняні ночі

куди й поділися,

як розквітла сакура!

Мацуо Басьо  Переклад Геннадія Туркова

Ужгороду

Так час біжить,

Вже сакура цвіте!

Рожевим теплим снігом душу зігріває.

День, два…

Й краса оця до ніг твоїх впаде,

І зразу сумно так стає,

Неначе щось у Вічність відлітає.

В. Матола

Культурні заходи

Під час цвітіння сакур місто приваблює безліч туристів також і культурним заходом — музично-творчим фестивалем «Сакура Фест», який традиційно проводиться в міжнародному форматі. На цей період символом міста стає Граф Сакура. Під час фестивалю проводиться безліч заходів:висадка нових саджанців сакури, виставки художньої творчості, концерти за участю місцевих і приїжджих дитячих колективів, інші флеш-моби та майстер-класи. Можна спробувати себе в одному з численних заходів або просто стати глядачем цього дійства.

Сімакова Ю.О., учитель англійської мови

Наші спогади про сакури в Ужгороді

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *