• 18.04.2024 09:40

Простір bezmezhного спілкування

Блог гімназії "Консул" 86

Сила будівничих

Відadmin

Кві 23, 2021

Вчителя для учнів,

колежанки для колег,

кл.керівника їх дітей для батьків,

Ю.В. Кужель

Сила будівничих

Єва Гата колись писала, що неважливо, які навколо нас обставини, добрі чи погані, важливо, як ми зможемо їх змінити, трансформувати так, щоб ці обставини, можливо і трагічні, але перетворилися у простір любові.

Кожен з нас є трансформатором і будівничим свого буття, але особливу місію у житті людей відіграють саме батьки і вчителі. Вони є неабиякими чарівниками для дітей, бо творячи простір навколо себе, транслюють картину світу для «несвідомих спостерігачів».

Коли починається будівництво, ми не завжди можемо прийняти те, що будівничими є ми – «дорослі діти», які чекають, що «хтось більш дорослий прийде і вирішить, вплине, трансформує, візьме відповідальність». В процесі чекання і виконання системних обов’язків часто граємо роль будівника, але забуваємо привернути увагу до себе як до будівничого, який, трансформуючись особисто, може досить якісно трансформувати і побудувати простір любові та підтримки навколо себе. І першими кроками до усвідомленого будівництва можуть стати зусилля, які творець докладе у процес творення. Чим більше особистих зусиль ми докладемо, тим більше сили в нас пробудиться.

Сила спокійної пильності.

Лише у стані спокою людина може наблизитись до об’єктивного сприйняття дійсності. Практикуйте спокій! Зробіть його однією з цеглинок для побудови простору.

Сила знання і вміння.

Вчіться не знати і не вміти. Вчіться у дітей, бо необізнанний і невмілий більше є собою – дослідником і будівничим.

“Той, хто не вміє, далі від гордині і ближче до смиренності.

Той, хто не вміє, має щасливий шанс навчитися вміти. А той, хто вміє, не має вже цієї нагоди, натомість має нудну звичність певності і прихований смуток досвіду.” (М.Дочинець)

Сила задоволення потреб.

Кожна жива істота на планеті має потреби. Вчіться бачити свої потреби і способи їх задоволення.

Сила читання почуттів.

Почуття говорять нам про потреби. Коли потреби задоволені, ми відчуваємо спокій, мир, задоволеність і наповненість. Коли потреби не задовольняються, з’являються сум, злість, розчарування і страх. 

Знайомтесь зі своїми почуттями –  тоді ви зможете читати і розуміти почуття інших.

Сила слухання.

Практикуйте уважне слухання. Так ви розвинете розуміння, що кожне слово і дія людини – це про задоволену/незадоволену потребу. Розвиток саме цієї сили дає поштовх до творення через розуміння.

Сила співпраці.

Задача

1=1

1+1=2

1+1+1+1+1+….. +1=….

Який з  «прикладів» має потенціал до більших «трансформацій»? Чому?

Сила творення.

Цеглинка за цеглинкою, залучаючи силу пильності, знання про почуття і потреби, вміння розпізнавати їх і уважно слухати себе та інших, кожен віднайде силу творення. Лише маючи цю силу ви зможете створити той омріяний простір-реальність для великих сердець, які дивляться на цей світ, поки що «маленькими очима».

     Трансформуйтесь і віднайдіть силу творення у собі, усвідомте, що кожен з нас будівничий- творець простору для себе та інших. Немає інших. Є лише ви, ваш вибір і відповідальність. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *