• 26.04.2024 04:16

Простір bezmezhного спілкування

Блог гімназії "Консул" 86

Всеукраїнська федерація рукопашного бою!

Відadmin

Чер 22, 2022

У гімназії «Консул» №86 працює безліч гуртків , серед яких є рукопашний бій.

Ми – команда відданих своїй справі людей, команда наставників та фахівців, яка працює над  тим, щоб цей вид спорту став потужним інструментом у реалізації державної соціальної політики. Ми натхненно працюємо  над  популяризацією  спорту  та  здорового  способу  життя  серед  дітей  та  молоді,  всебічним розвитком  та  оздоровленням  нації,  підготовкою  молоді  до  захисту  країни,  підвищенням  авторитету  України на міжнародній спортивній арені.  

Ми маємо чим пишатися, і ми з радістю ділимося своїми успіхами з Вами. Ставимо перед собою нові амбітні цілі: щоб нашим видовищним та мужнім видом спорту справжніх захисників та патріотів  займалося якнайбільше юнаків та дівчат, щоб завдяки нашим спортсменам у світі звучав Гімн України та  ряснів наш Прапор. У чому ж полягають переваги рукопашного бою?

Причина номер один, чому люди займаються бойовими мистецтвами, – це самозахист. Практично будь-який вид єдиноборства – це спосіб дізнатися, як захистити себе. На  цьому  етапі  важливо, щоб дитина почала розуміти, в яких ситуаціях їй можна використовувати набуті навички. Для  цього   слід ретельно підійти до вибору тренера. 

По-друге, при зростанні досвіду дитини у вибраному  єдиноборстві зростає і впевненість у собі. Учні стають розкутішими. Їх Сенсей (учитель) прикладатиме всіх зусиль для виховання цієї якості. І тоді діти будуть впевненими в собі  не лише у спортивному залі, а й за його межами. Ще одним важливим чинником основи тренувань є дисципліна. Мантра   будь-якого   бойового   мистецтва  –   прямування до досконалості. Це постійна робота над собою, усі тренування скеровані на деталі, динаміку розвитку. Відпрацювання ударів руками, ногами, кидки, які повторюються знову і знову. 

Під час тренувальних спарингів, на змаганнях є правила та протоколи, яких необхідно дотримуватися. Це вчить дітей поважати один одного, а головне: належно ставитися до своїх суперників. Усе це проектується на подальше життя дитини поза спортивною залою. Величезна увага приділяється індивідуальним  досягненням учнів.

У  баскетболі  на  майданчику  грає  лише  п’ять  гравців.  Але  це  ж не  означає,  що  в  команді  всього  п’ятеро, а означає, що всі інші сидять на лаві запасних. І так у всіх командних видах спорту. Кожен гравець команди виконує завдання, які поставлені саме перед ним, наприклад, позицію в полі, призначену тренером, змінювати не можна.

Тому й, можливо, колись доведеться пояснювати дитині, чому вона грає не нападаючим, а півзахисником або постійно сидить на  лаві  запасних.  У  бойових  мистецтвах  успіх дитини  залежить  тільки  від  неї  самої,  від  її здібностей, рис вдачі, її наполегливості .

Дійсно, Ваша дитина, можливо, не стане чемпіоном, але це відбудеться через те, що вона мало працювала, а не через те, що її поставили не на ту позицію або неправильно оцінили її якості, посадивши  на лаву запасних. Ваша дитина також не залишиться в команді, яка знаходиться внизу рейтингової таблиці, і не стане цапом-відбувайлом у разі програшу. Отже, власні амбіції та здібності вестимуть вашого майбутнього чемпіона до успіху, і він ніколи не скаже: « Я ненавиджу цей спорт».

Слід зазначити про значимість гендерної рівності в бойових мистецтвах. Достатньо розповсюдженою думкою є те, що коли ми говоримо про єдиноборства, то мова обов’язково йде про чоловічу стать. Проте бойові мистецтва – одні з небагатьох видів спорту, де дівчатка та хлопчики можуть тренуватись разом. Отримати жовтий, помаранчевий, а можливо, зелений або синій пояс вашій доньці буде так само приємно, як і вашому  синові. Це чудова  можливість тренуватися братам і сестрам разом, вчитися один у одного, це згуртує їх і за межами килима. 

Щодо тренувань, то найчастіше в контактних видах спорту вони тривають  дві години і складаються з розминки, акробатики, відпрацювання, спарингу (боротьби за завданнями тренера) та розтяжки в кінці тренування. Розминка  й відпрацювання різних вправ займають  більшу   частину  тренування, за  цей   час   ваша дитина розтягуватиметься, відпрацьовуватиме удари, кидки. Тренування дають дитині не тільки сильні м’язи та навички, але й зміцнюють її серцево-судинну систему. Навіть у найактивніших командних видах спорту, баскетбол, хокей та футбол, діти не отримують корисного навантаження, тому що вони не грають упродовж усього тренування або роблять дуже великі перерви. Величезного значення набуває повага до сили. Адже перше, про що думають батьки неслухняних дітей, відправляючи їх на єдиноборства: чи не буде  моя дитина використовувати силу на шкоду? Це занепокоєння є зрозумілим, адже ваша дитина  буде найсильнішою в класі та серед однолітків. Тренер наполегливо з першого  дня  тренувань доносить  до  дітей,  що  навички, отримані  в  залі,  не  повинні виходити за його межі, за винятком випадків самооборони.  Оволодіваючи мистецтвом рукопашного бою, дитина починає поважати й розуміти    свою   силу. Як правило, діти,  які займаються  єдиноборствами, менш агресивні за своїх однолітків. 

Як у будь-якому виді спорту, у бойових мистецтвах є змагання. Це чудова  нагода перевірити  свій  рівень  та  показати  прогрес.  На  відміну  від  командних  видів  спорту, у поразці  звинувачувати доведеться лише себе. Під час змагань у дитини виховується почуття поваги до суперника та прагнення бути  кращим наступного разу. 

Обравши наш гурток, ви можете тренуватися разом із дитиною, адже  багато секцій єдиноборств проводять заняття для дорослих та дітей. Правда, тренування відбуваються окремо, спочатку – дитяча секція, потім – доросла. Це означає, що ви можете подивитися на тренування  вашої дитини, а потім вона спостерігатиме за вашим. До того ж, якщо у вас вдома є місце для спортивного куточка, ви можете разом відпрацьовувати вправи, навчатися один у одного. Це дає додаткову можливість порозумітися з дитиною, адже спільні  інтереси згуртовують сім’ю. Звичайно, ви можете закидати м’ячик у кошик у дворі, але повірте, допомога  дитині у відпрацюванні кидка або постановці правильного удару ногою – це зовсім інша справа. 

Ще однією перевагою перед іншими видами спорту є відсутність сезонності. Адже дуже багато командних видів спорту, особливо ті, які залежать від погодних  умов (футбол, хокей) прив’язані до певних пір року. Бойові  мистецтва  – це тренування , що тривають увесь рік. Через невдалий виступ на  змаганнях не доведеться порушувати графік тренувань, який зовсім не пов’язаний з погодними умовами. Така постійність у тренуваннях добре розвиває дисципліну. 

Отже, підсумовуючи вищесказане, всіх, хто бажає долучитися   до   нашої   команди   спортсменів  та  займатися даним видом єдиноборств, ми радо чекаємо  в нашій гімназії!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *